KITA MULAKAN DARIPADA HATI....

Petikan dari Blog Cikgu Malaysia

Semasa saya meronda2 ke alam maya... mencari bahan PTK... banyak yang saya jumpa. Saya tahu banyak web2 cikgu2 ni... tapi tak berkesempatan. Hinggalah saya terdesak nak buat rujukan ... saya terjumpa banyak yang menarik hati saya. Selain maklumat PTK saya memang tercari2 maklumat tentang guru yang boleh saya jadikan panduan, pendoman, motovasi diri. Saya masukkan di blog saya untuk jadi simpanan saya, untuk saya dalami berulang kali & mungkin boleh disyer dengan rakan2 blog. Terima kasih kepada Guru Malaysia & semua guru Malaysia!


Bila orang pandang rendah pada Anda, sebenarnya itu satu ujian buat hati Anda, satu ujian pada sikap Anda jug. Ada orang, bila dipandang rendah, hatinya jadi panas membara. Dia marah, terasa dirinya diperlekehkan. Maruahnya tercabar, egonya juga tercabar.

Ada orang, bila dipandang rendah, dia cool saja. Dia tak berapa amik kisah, tapi dia tahu orang tu siapa dan apa yang dicakapkan olehnya. Dia melupakan yang negatif, mengingat selalu yang positif.

Orang yang cool saja biasanya berattitude positif sebab dia tak suka menyemakkan fikiran dengan perasaan sakit hati, dendam, marah atau rasa tak puas hati. Seboleh mungkin dia akan mengelak sikap-sikap negatif sebegitu dari bersarang di hatinya.

Anda tergolong dalam kategori mana satu? Sama-sama kita check attitude kita, hati kita. Orang-orang berjaya hati mereka bersih sentiasa, sikap, perangai dan kata-kata mereka baik-baik belaka kerana mereka tahu sikap itu akan mempengaruhi tahap kejayaan mereka.

Nak cemerlang, kita kena mulakan dari dalam. Nak merubah diri, membina peribadi, kita kena mulakan dari hati. Hati kita melambangkan tahap kejayaan kita.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH