HOME MADE - DONAT GEBU
Hu.... segarnya petang2 ni bau gorengan donat anak2 di dapur.
Kredit kepada Nur Asmahani dari buku resepi....
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=563763550378955&set=a.114099565345358.27527.114097825345532&type=1&theater
terima kasih syer resepi.
Saya uli asasnya sahaja. Selepas tu urusan anak2 untuk membentuk rupa donat ikut gaya mereka. Ha ha rasa ada, lembut pun ada... cuma rupa ajer yang tak berapa halus. Ini rupanya...
Kredit kepada Nur Asmahani dari buku resepi....
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=563763550378955&set=a.114099565345358.27527.114097825345532&type=1&theater
terima kasih syer resepi.
BAHAN
5 cawan tepung gandum
1 biji telor
½ Cawan air suam + 1 paket mauripan + 2 sudu besar
gula dikacau hingga berbuih
3 sudu besar margerin
Secubit garam
3 sudu besar susu pekat
4 sudu besar water roux ( ½ cawan tepung gandum + 2 ½ cawan
air di masak dengan api perlahan . Kacau hingga masak)
CARA
Gaul tepung, garam, margerin hingga sekata.
Masukkan telur .. gaul
Masukkkan water roux … gaul
Masukkan campuran mauripan
Uli menjadi doh yang tidak melekat
Simpan dalam plantik selama ½ jam
Uli semula doh tadi
Bentukkan ikut bentuk donat lah….
Goreng
Tabur gula
Saya uli asasnya sahaja. Selepas tu urusan anak2 untuk membentuk rupa donat ikut gaya mereka. Ha ha rasa ada, lembut pun ada... cuma rupa ajer yang tak berapa halus. Ini rupanya...
Alhamdulillah.....kos
agak murah, sihat dan mengenyangkan. 1 adunan untuk 2 kali makan..
adunan yang lebih simpsn dalam pladtik bertutup rapat. Esok keluarkan
dan biarkan beberapa minit untuk ia naik semula. 1 lagi menu kesukaan
kami sekeluar
hu hu bajet 2014
Ulasan
Catat Ulasan