HOME MADE - KARIPAP DAGING
Minum petang hari ni. Karipap inti daging. Ingat hari tu saya dah siap2 masak inti ni dan frozen kan. So, petang ni saya hanya perlu menguli kulit karipap ni. Di bantu Amili. Siap!
Biasa saya masak main campak2 jer. Tapi ling ni boleh dijadikan rujukan .
http://seripayaku.blogspot.com/2013/05/karipap-inti-daging.html
BAHAN
Inti Kentang daging
4 biji kentang (kupas kulit, didadu kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 sudu besar rempah kari daging Babas (bancuh dgn sedikit air)
250 gm minced meat secukup / daging cincang sendiri
minyak untuk menumis
garam
gula
perisa
sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
Cara:
Panaskan minyak.
4 biji kentang (kupas kulit, didadu kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 sudu besar rempah kari daging Babas (bancuh dgn sedikit air)
250 gm minced meat secukup / daging cincang sendiri
minyak untuk menumis
garam
gula
perisa
sedikit daun sup/bawang atau daun ketumbar
Cara:
Panaskan minyak.
Tumis bawang hingga layu.
Masukkan rempah kari
Masukkan daging dan kacau sebentar.
Masukkan kentang, garam dan gula.
Bubuh sedikit air dan masak hingga daging dan kentang empuk dan
kering air nya
Masukkan daun sup/bawang
KULIT KARIPAP
Bahan
Tepung gandum.....2 cawan
Minyak masak ......1/4 cawan
Mmarjerin..............3 sudu besar
air biasa
panaskan minyak dan marjerin.
tuangkan ke dalam tepung kacau dgn
senduk sehingga sebati
masukkan sedikit2 air sehingga boleh
di uli
dan bulatkan sebesar 2 jari dan
gelek dan isikan inti.
Ini sebahagian karipap yang dah siap. Saya memang buat banyak. Melebihi keperluan kami untuk sekali makan. So, yang lain saya masak separuh masak dan setelah sejuk saya pakingkan dan frozenkan. Nanti selang beberapa hari lagi.... saya ulanglah minum petang atau sarapan pagi karipap daging....
Intinya pun masih ada lebih dan saya juga frozenkan. Ini salah satu cara saya menguruskan masa..... hu hu bajet 2014
Ulasan
Catat Ulasan