HARI KE 3....SABAR JE YE..

Sejak cuti sekolah, puasa pulak tu.... memang rajin ronda. Ronda kat alam maya le... tak payah bayar. Bayar bil elektrik & Internet je.... Tak pe internet RM108 sebulan dapat 2 keluarga pakai ( tak kan tak terasa wakjir.... he gurau je). Tak pe ... daripada broadband tu kesunyian.... tak de orang ajak dia 'merayau'.... baik dimanfaat kan... sekurang2nya dapat lah wakjir tau apa yang saya kutuk dia... Kutuk depan2 tak pe kan... tak ngumpat kan.... pahala berganda walau bersedekah 'guna' di bulan Ramadhan ni.... Terima kasih wakjir....

Bila dah banyak merayau... banyaklah yang saya jumpa.... mana yang berkenan.... terutama berkaitan motivasi saya post kat blog. Blog tempat simpan paling selamat, sebab insyaallah sampai bila2 pun ia akan tersimpan & saya boleh rujuk balik nanti.... Tu yang banyak saya post kat blog sejak cuti ni.... ni gara2 PTK juga le....

Hari ni... memang sibuk. Pagi2 sibuk membuta. Eis... eis.... kalau bab membaca ni... memang lah lembab. Masih macam tu gak. Baca 2 muka .... lelap kejap. Diulang2. Tu pun nasib baik Ammar & Amili asyik bergaduh... tak de lah saya lene terus..... kalau ngadap komputer... ok gak. Sehari semalam saya boleh tahan.... Tapi membaca buku ilmiah ni.... ha! memang gagal menghabiskan nota2 yang di print out tu....

Bila dah pening asyik nguap, tidur, bangun.... berulang2 pukul 11.30 pg ke dapur ..... kemas & masak ketupat segera 2 ketul je. (dah ... tu je yang ada). Tapi nak makan dengan apa... tak sempat nak pikir .... sebab ada agenda lain. Pukul 12.30 singgah Tesco, cari stok abang Amin. Roti berinti kegemaran dia & air kotak. Abang Amin balik asrama hari ni ...Dia sekolah tahfis, memang cutinya hanya 1/4 dari jumlah cuti anak2 yang lain. Masa hantar dia petang tadi ... sekolah dia sunyi betul. hanya ternampaklah kelibat 2 orang studen je. Cakap dengan abang Amin 'sunyinya .... sabar je lah bang Min ye...' Dia sambut dengan sengih dia le...... Mama tahu Amin boleh hadapinyta...

Selesai ke Tesco tadi... terus ke Sekolah.... Sekolah SKI lah... bertugas. La... ingat tugas dari 1.30 ke 4.30 petang. Bila tengok balik senarai tugas tu.... alamak kena start kul 1.00 petang rupanya... Halal ye bos!... Duduk di pejabat... dapat lah jenguk2 buku sikit. Ha kat sini tak de lah nak tidor bila baca. Sebab bila ngantuk je... ada teman borak. Tak de isu ... pun carilah isu.. Isu Kueh raya... isu tudung, isu broach.... etc...etc.... 4.30 tepat terus punch balik. Kena segera... sebab tugas hantar abang Amin balik asrama pula...

Pukul 6.15 petang.... ajak suami keluar tolong cari sekolah SMk Jalan Kebun. Sebelum ni dengar panduan secara lisan dari Cikgu Mazlan... macam tau je tempatnya... Tapi hati cuak jugak. Kalau setakat nak pergi mesyuarat tak pe lah juga. Ni nak gi pekse.... takut tak sampai. Cakap dengan suami .... ' sayang je 2 muka surat yang mama baca... kalau mama tak dapat ambik peksa kerana tak jumpa sekolah' (He2 auta!). Tu yang suami nak tolong buat servey tu.... Saya tunjuk pada suami ... kertas lakaran pelan ke SMK jalan kebun tu. Satu ikut Wakjir .... ikut jalan HBTAR & KESAS. Satu lagi ikut Cikgu Deivanayagi... ikut Jalan Kebun bebenor. Suami tanya nak ikut mana.... 'Ikut CB & Jalan Kebun lah'. Dalam perjalanan .... cakap dengan suami ...' boringlah ikut jalan ni'. (tak le nak speeed la tu..). So balik ikut le jalan yang Wakjir lukis .... bahagian kat 'trafic light' yang lama menunggu.... Tapi boleh speed le.... tengok masa perjalanan lebih kurang sama je. Cuma esok sebenarnya peksa 11 pagi... (tak tengok slip sebelum ni... ingat 8.00 pg.) Kalau 11.00 pg rasanya jalan dah clear kot. Tapi sempat juga cakap dengan suami.... 'susah2 ma tompang Mazlan je lah.... boleh discuss'. Cuma yang susahnya kalau tompang mazlan.... balik tak leh nak nyinggah la.... La esok kan gaji. Kedua2 jalan yang diorang tunjuk tu.... lalu kat JJ tu.... Ha! Mazidah... jangan nak nyingah.... budget!. Nak raya dah... Bulan ni kena bayar insuran kereta.... huwa ... huwa .... mana nak cekau duit ni. Tu pun dah sound kat anak2... baju abang yang lama tu ... pakai buat raye lah ye....

So... dek sibuk ke hulu ke hilir.... hari ni buka dalam kreta je. Satu air kotak kongsi berdua. Tiba di rumah... kakak Amira, Amir & Amirul sedang berbuka bertiga. Yan.... menu kita orang hari ni ...... Repair menu2 lama dalam peti ais. Nasi impit makan dengan kari semalam, sambal udang Khamis lepas, kuah satey ... tak ingat harinya... & kueh karipap balance semalam. Diaorang semua.... ok je. Asal dapat buka. He... hanya nasi impit je yang baru... yang lain.... hangattttttttt! je!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH