Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2010

SEJUK HATI MAMA .....

Salam...

Sedang menunggu suami balik... si Ammar.. Si Mirul... asyek bertanya.. 'ma bila abah balik... '. 'Ma mana abah..'. Mama pun jawab...' jap lagi... jap lagi....' Tapi Abahnya tak muncul....

Wa... penatnya hari ni... awal pagi berejam.. mengosok stok baju kerja & baju sekoalh anak2... Lepas tu ke Jaya Jusco.... Si Amira nak mencari buku matematik tambahan.. si Amir nak cari bahan2 keceriaan kelas & dom dia..... Dah sampai JJ... ronda lah... Kul 2.00 baru kuar.... Singgah pulak Tecco... cari stok asrama..... . Suruh diaorang masuk dulu & ambil barang yang nak dibeli..... Bila mamanya masuk, terbeliak biji mata tengok barang2 dalam troli...... Mamanya hanya dapat cakap... 'amboi macam makanan anak orang kaya....'. Diaorang kata.... 'murah je....' Ia lah kalau murah pun... banyaknya yang diambil..... bangrap jugalah mamanya ni...... So, mama bagi RM100.... dan suruh dia orang bayar sendiri...... Ha! berkira juga lah diaorang..... d…

BERES!!!!!

Imej
Salam....



Hari ni samakin sunyi tanpa suami... ye lah hujung minggu biasa kami habiskan bersama... sama ada lepak2 je kat rumah atau datang di luar.......

Bangun agak lewat..... (ganti malam tadi tidur lewat...). Ammar mengetuk pintu...'ma.. dah pagi..... Ma... Ammar nak makan telur lembik (separuh masak le). Mama masakkan untuk Ammar ye....'. Alamak.. telur habis. Wah! ini ada alsan berkunjung ke Tesco ni...... Banyak juga barang lain tak de di rumah ni... So, pagi2 ke Tesco dan cari sarapan anak2.......

Tengahari ..... Masak paprik je... Ok le. Anak2 ok je.... Selepas tu... saya berkurung diri je dalam bilik... bergolek2 atas katil ... dan kadang2 duduk ngadap laptop.... Ambik kesempatan anak2 asrama tu ada di rumah.... Alhamdulillah.... boleh bantulah sikit2....Urusan Ammar & Amili... beres!. Amir yang urus semua... Amir memang anak yang prihatin... berkaitan urusan anak2. Amira mengemas rumah & membasauh pakaian.... Abang Amin, jaga rumah... kunci pintu dan sebagain…

PENGARANG JANTUNG.....

Imej
Salam...



Rindu kan suami, buah hati pengarang jantung ku.... hari ni tiada mesej pula dari dia...... Tak pe lah ... harap perjalanannya dipermudahkan Allah.

Hari ni bermula dari awal pagi.... 5.45 pagi... kecutkan Amirul, Ammar & Amili. Buat Ammar & Amili... 'bangun.... jalan sendiri.... Abah tak de ... mama tak kuat nak dokong....'. Wah.. siap2 bagi tau tu.... ye lah kebiasaannya... anak2 kecil tu di dokong abahnya untuk turun ke bawah... dengan mamanya.... ta de lah nak manje macam tu... mama setakat pimpin tangan je.....

Alhamdulillillah... anak2 dengan mamanya tak banyak hal. Malam pun, suruh tidur pun, diaorang terus tidur & tidur ngan lenanya... so, bila dikejut pagi.... tak de hal lah.. Dan pagi2 urusan menyiapak diaorang ke sekolah.... pun lancar.

Sampai ke Hira... terlalu awal. Orang pertama mereka sampai... pesan kat diorang, tunggu kat kantin dulu... Sian diaorang... mamanya tercepat. Nak cover semalam yang terlambat....... 6.50 pagi pula dah sampai ke rum…

AKU TANPA SUAMI DI SISI....

Imej
Salam....


Hari ni suami ku dah terbang ke Jakarta... beberapa hari sebelum pergi.. saya dah mula terasa bahangnya....

Semalam... dah mula merengek... (nak nangis dah..). Ye lah urusan beli rumah tu... tak bergerak2... Peguam tak dicari lagi.. ayat ku...' .. esok.. lusa... abang dah tak de....' (huwah.... mula nak meleleh air mata......)

Di sekolah tadi tersebut dengan rakan2 yang lain....'sedehnye... suami ku tak telefon pun... sebelum dia terbang..... ' Ye lah selalu outstation... sebelum terbang selalu dia call.... tapi kali ni... nak ke luar negara.. lupa pulak dia nak call....

Petang tadi... suami hantar mesej .... 'baru sampai Ciwidey. Mcm kat Cameron (tanah tinggi le tu..). Hujan. Sejuk. Takde water heater pulak tu...'. Aku yang sedang tidur... tak menjawab. Sebab hanya dapat fikir.... suami ku di Indonesia... boleh ke aku jawab dengan panggilan biasa....' Soalan tanpa jawapan....

Balik tadi... tiba di hadapan rumah... nampak kereta suami... terasa sayu p…

KERJA UNTUK SEKOLAH?.....

Salam

Hari ni kena bangun awal... sebenarnya kul 5.00 pg memang time bangun tidur saya... tapi malam tadi.... sukar nak lelapkan mata... kul 3.00 pg baru lelap.... tidur pulak disulami ngan tangisan2 Amili yang tak tak sihat... jap2. Nangis... Jap2 nangis.... 'nak tidur ngan abah.... nak tidur ngan abah... nak tidur ngan abah....' Begitulah anak2 kalau tak sihat.. ayat tu je lah diaorang akan ulang2.... So bila jam berbunyi... rasa macam terlalu awal lagi le.... memang tak leh buka mata langsung.... lastnya kul 6.00 baru bangkit dari katil dengan terhuyung hayang......

6.30 pagi ... hantar suami ke rumah kawannya di Shah Alam..... sebab dari situ dia akan menompang kawannya untuk ke KLIA.... Suami ku tinggalkan aku untuk melancong ke Indonesia...... Tak pe lah .. dah minat dia untuk berfotografi di sana... Mesti kali ni dia akan rasa kureng sikit... Ye lah, selalunya kami le jadi model2 dia.. kali ni.. agaknya hutan, gunung, sungai, yang menjadi modelnye... he3. Harap dia enjoy …

AKU AKAN SIBUK.....

Salam..

Hari ini hari pertama ke sekolah dalam minggu ni. Banyak sapaan guru2...'Wah! bercuti panjang nampak...'. Apa2 lah cikgu... ni masa saya.... Lain kali giliran cikgu lain pulak.... pass baton katakan....

Dah tak sihat... macam mana nak buat... mc je lah yang boleh dbuat. Nak buat apa sikse badan dan fikiran..... Kebetulan Amili juga demam..... Ha berlawan2 menyambung tidur lah.. mc kan.... berehat je lah... Handphone.... siap2 off dari lepas subuh... sorry ye... tetapi kawan di SKI dan faham... kalau saya mc... jawabnya.. tak yah telefon le... buang masa je.....

Pagi2.. baru je duduk di kerusi ... saya didatangi 2 guru petatih!. Opsyen seni katakan... So Wellcam!. Kami akan gunakan korang nanti.. terutama untuk minggu seni nanti....

Lepas mereka..... datang 2 lagi pelatih... Ayat memperkenalkan diri salah sorang dari mereka..... ' Saya yang kat FB tu....' Tengok nametag... bukan Wafa Rania... yang tu nama glamor kot...!. Apa aje2 lah... yang penting orangnya manis &…

SECANTIK BALQIS

Tak perlu mencari teman secantikBALQIS, Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampanYUSUF, Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguhIBRAHIM, Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH, Jika diri tak sesempurna RASULULLAH



Mungkin begitu aku diibaratkan..... diri tak sempurna mana.... tapi mengharapkan orang lain bagi yang sempurna pada aku......

MC KE 2.........

Salam..

Hari ni Mc ke 2...

Pun dalam mc tu sempat gak ngadap laptop... bukan FB... kalau FB nanti orang SKI meragui kita ni sehat atau tak... so, saya buat search je lah.... Cari gambar2 potret Agung, Sultan, Menteri & pengarah yang berkaitan untuk diprint out saiz A4 dan diframkan untuk hiasan dinding bilik mesyuarat... saya ni penyelaras je... tapi turun padang gak.... ok juga saya ni... he2. Tapi untuk Wakjir & Jaharah yang selalu bersikap baik ngan saya.... saya sedia bersama mereka... untuk pastikan bilik mesyuarat tu berubah wajah ke arah ... cantiklah!.. apa lagi!.... Tapi dengar cerita... bajet tak de... Pengetua kata.... 'nak beli 1 tong cat pun sekolah tak mampu....'.

Siap! semua foto yang diperlukan.... selain tu sempat juga kompul & print gambar Agung 1- 13 dan potret perdana menteri 1-6. Dah print banyak2 tu... tak tau mana pula nak letakkan... saja nak membazirkan kertas foto & ink printer... he3

Lepas Magrib.... he3 merayau... alasan nak cari Frame u…

TEMAN BAIK KU

Imej

MC PERTAMA.....

Salam...

Pagi2 bangun... alamak tak sedap badan lah pulak... semenjak dua menjak ni.. tidur tak menentu... fikiran berserabut je...
Memang ada effectnya bila fikiran tak tenang ni... mula2.... fikiran menerawang... tak boleh nak tidur.... mengantuk, sakit kepala, sakit2 badan, selsema, batuk... ha meleret2....

Ubatnya .... sebenarnya hanya lah perlu befikiran positif... tapi tu lah kelemahan saya.... emosi selalu mengawal diri.... Cuba lawan & lawan... emosi negatif ni... tapi ia datang gak...... 'cuba Mazidah... cuba & terus cuba... Awak tu cikgu... kena sentiasa positif kerana apa juga yang anda buat.... anda sentiasa disaksikan oleh anak murid... dan mungkin menjadi idola mereka... so teruslah berfikiran positif...'

Bila badan tak sihat... fikiran positif macam hilang je.... mula berfikiran negatif, mulalah malas datang... mula lah mood merudum.... Dah macam tu... semakin menjadilah tak sihatnya... Ya ampun... ampun...

Ditambah pulak seharian mendengar rengekan Mili yan…

CUCI MATA...

Hari ni rasa macam penuh kebosanan.....

Bangun pagi... mood dah tak berapa cantik.... rugi je... malam tadi tertidur di Sofa je... buat sakit badan je..... sedar 6.30 pagi....
Pun macam tu... tugasan di rumah kena dilaksanakan juga.... Mula dengan mengemas rumah yang memang nyata bersepah... baru separuh jalan... blackout pula... so, terbaring je lah... tak boleh buat apa dalam gelap ni... Macam faham je... pemilik badan ni agak muram memulakan hari ni.....

Bila suami selesai mandi... borak2 ngan suami sebelum dia ke kedai membelikan sarapan & lauk tengahari....

Sambil tu saya menggosok pakaian yang menimbun... secara beransur2... ( buat sikit rehat... sambung lagi... rehat lagi...). Selesai tu... Saya masak makan tengahari dengan menu yang simple aje.

Selesai masak...saya membersihkan peti ais... . Rupanya dah lama gak saya tak membersihkannya, maka banyaklah makanan2 lama yang tesimpan... bila dah dibersihkan ... alamak tak de benda dalam peti ais ku kecuali makanan2 dingin beku sep…

CERITA SEMALAM....

Salam..

Cerita semalam.....

Ha! hari yang indah!... ye lah Sabtu & tak de aktiviti sekolah... ha bedondang sayang le.. lebih2 lagi dengan suami di sisi....

Bangun... pukul 8.00 pagi... Kira pagilah juga tu... Sarapan pagi dengan FB .. he2.. Bukan pe... kul 11.00 nak gi kenduri di Shah Alam... rumah doktor mesti makan sedap tu.. so simpan perut le...

Ha! betul pun.. nasi beriyani ... sedap & menepati selera. Datang awal.. tetamu tak ramai... apa lagi selesalah untuk menambah... ye lah makan tengahari merangkap sarapan pagi. Disedapkan lagi dengan cendol segar pulak tu... Bosannye... anak2 meragam... Mili pulak melalak di Majlis tu... Nasib baik duduk dekat speaker.. Suara jeritan tangisannya dapatlah ditenggelamkan dek lagu2 yang berkumandang......
Selesai makan tengahari....

Selepas kenduri kahwin.. suami ku bawa kami ke Damansara... Cari barang kamera dia le... Ikutkan je lah..... Saya sepanjang perjalanan pergi balik... lolap je...
Penat.... alegik ngan aircond kereta....

Petang.. …

SELAMAT BERJUANG

Imej

KODIN....

Imej
Salam...

Hari ni Merentas Desa SMKSKI.... Selesai juga saya menyiapkan tugasan saya... buat buku atucara. Baru semalam dapat softcopynya... hari ni nak kena siap.... Terpaksalah guna acuan tahun2 lepas. Tukar sana sini.... kul 3.30 pagi baru siap. Buat tu bukan lama sangat sebenarnya... he3... buat kerja lain dulu.. 12.30 baru nak start buat.. tu yang kurang tidur tu.. Ha, print 20 keping je di umah. Kertas pink tak de banyak... Sambung print kat bilik kak Zah 10 keping... Edisi terhad. Ni zaman berjimat cemat.....

Thank pada cikgu Roszana yang tolong lipat pamplet tu...

Sedang round untuk edar pamplet tu... dapat pemintaan si Adekda Wakjir supaya snap gambar dia... Ni lah hasilnya...




Selesai urusan pamplet... rehat kejap di bilik guru... ditemani borak oleh Cikgu Hanafi.... satu kesah ke satu kesah.... cerita tentang kehidupan... cerita tentang insan yang ada lebihnya dan dan kurangnya... Begitulah ketentuanNya... Cuma kita manusia tak boleh berputus asa, tak boleh lari dari masalah &am…

KENANGAN INDAH...

Salam..

Pagi ni... ah tak dapat mengajar lagi... Mesyuarat agung badan permainan & Unit Berunifom. Sementara menunggu mesyuarat dijalankan..

Saya sempat berborak ngan seseorang bertanya hal sebenarnya... Entahlah sejak akhir2 ni rasa macam ada je yang tak kena antara kami... Ada je silap faham... bila dah borak tadi .... saya percaya. Ini lah ketentuannya... Macam mana kita rancang untuk buat yang sebaik mungkin... untuk elak kesilapan, untuk elak silap faham... tapi perancangan Allah kita tak tahu. Dan bila disemak balik mengapa peristiwa2 terluka tu terjadi... rupanya ia hanya silap faham... kerana kita tak tahu apa yang sedang berlaku pada pihak yang satu lagi. Itu lah kehendak Allah. Setiap apa kejadian tu memang ada hikmahnya ...... Mujurlah dah ambik peluang untuk bertanya duduk perkara sebenar... kalau tak, mungkin bergaduh ... dan gaduh bukan sekejap... dan ia hanya melukakan hati.... Hati yang dah semakin tua ni.... yang semakin sensatif lah pulak..... Alhamdulillah... leg…

MENDUNG HARI NI...

Salam....

Pagi ni.... mendung..... suasana tak begitu ceria. Tuan punya badan ni tu terikut mood cuaca.....

Lepas rehat... mesyuarat agung persatuan...

Pukul 1.15 taklimat guru..... he selalu tension kalau dengar mesyuarat atau taklimat... tapi dah ini kehendak sekolah.... gagahkan lah gak...
Mana si Ayanti & Wakjir ni... tak turun2.. mesyuarat dah mula.... Tel Wakjir... off lah pulak... Telefon Yan.... 'ok kak Yan turun sekarang'. Eh, mana yang sorang tu... risau kakak ni dibuatnya.... Ye lah... salah (kata bos2 di atas tu le..) kalau tak hadir taklimat atau mesyuarat tanpa sebab ni....

Ah... dah mesyuarat... memang memanjang selalu.. kat pukul 3 bau nak habis. Chaw.. teus ambik anak2 kat sekolah... menunggu dalam kereta.. melihat Abang Ammar... menuju ke saya... terhencut2 dia... tersenget2 dia... bukan sakit kaki.. .. Tapi keberatan membawa bag sekolahnya... sian sungguh..... nampak baby face nya tu... tapi dah masuk dajah satu dan kena bawa bag yang berat tu....mamanya …

DONDANG SAYANG...

Salam..

Wah! bestnya hari ni tak de mesyuarat pengurusan... ha berdondang sayang lah ketua bidang.. dapatlah menyiapkan kerja2 sendiri. Balik... macam biasa.. on time...

Dalam perjalanan balik... macam2 plan nak buat hai ni...Tiba di rumah .. hempaskan badan kan sofa gak. Tiba masa, ambik anak2 sekolah... belikan makanan.... ha! tidur sepetang....

Kalau celik je... ngadap komputer... belek gamba lama atau FB....

Berdondang sayang betul.....

SATU EPISOD KE SATU EPISOD ...

Salam...

Hari pertama dengan jadual waktu ke 2..... Ha! hari ni nak buat pekak je lah kalau ada komplain2 pasal jadual... penat mata memandang.. penat lagi bahu yang memikul....

Malam... tensionnya kalau orang dah malas masak ni... tension pikir apa nak nak masak ni... Nasib baik hari ni pasar...... orde je lah ngan suami...... Selesai satu episod... sok bagai mana pulak?

REHATKAN MINDA HUJUNG MINGGU...

Salam...

Sambung hal letak jawatan dari buat jadual waktu sekolah..... antara balasan PK1 '....rehatkan minda di hujung minggu...'. So hari ni memang kena rehatkan minda betul. Pagi.... sarapan bersama suami dan anak2 di restoren belakang rumah. Beli lauk sekali untuk menu makan tengahari...

Selesai....
Suami keluar sendiri untuk selesaikan banyak urusan... sebahagiannya urusan untuk saya le... 'hantar baiki printer saya, belikan printer baru dan ambil CPU untuk sekolah...'. Lain2 urusannya sendiri... katanya nak buat 'business card' dia & nak tukar no phone dia dari prepaid ke line dan nak beli sim card untuk pelajar (untuk anak2 dialah...)

Saya kena tinggal kerana .... malas nak bawa anak2.. sarapan tadi pun ada yang melalak... ni pulak nak selesaikan banyak urusan tu... So, saya lah yang tinggal untuk jaga anak2.... Masa ni mulalah terfikir.... 'hei cepatlah dapat pindah rumah kat SKI... boleh tompangkan anak2 kat rumah Wakjir ... bolehlah kami terus ber…

HATI TERBUKU....

Salam..

Hari ni jadual baru siap diedarkan.... Setelah seminggu tidur tak menantu... akhirnya saya berjaya juga menyiapkannya... Kenapa lama sangat... Tu lah saya ni kerja tak cekap.... dah siap... bila ada perubahan.. tukar lagi... jadual ni dengan bilangan guru 70 orang... bila kita ubah sikit kita akan gerakkan yang lain juga... so yang lain berubah jugak.... dan bukan senang nak pinda... Lagi pun saya mengakulah... saya ni dah evergreen.. so keupayaan tak dapat dimaksimakan.....

Haraplah... kali ni saya tak perlu tengok jadual tu untuk jangka masa yang panjang.....

Mula2 diedarkan.... suasana ok lah gak... Ustazah Salimah.... 22 waktu, Roszana 23 waktu.. Shaskinah 23 waktu... Tengku.. 25 waktu... Wah! masing2 seronok... terutama bila sivik dikeluarkan dari jadual diaorang.... Entahlah... anti sangat diaorang ngan sivik....

Lepas tu... sorang2... sorang datang tanya pasal jadual... Tak pe lah... membetulkan kesilapan typing error.. yang BM tertaip BI, yang 4A4 jadi 4A3 ... jadual saya …

JADI WAKAF.......

Salam

Semalam... Ammar nak macam budak besar yang lain di Hira tu... Kebanyakkan pelajar pakai baju 2 lapis. Dalam baju T dan luar baju sekolah. So selepas sekolah.. diaorang buka baju sekolah dan tinggal berpakaian T sahaja...

Si Ammar... pun bawa bekal sepsang baju... selepas sekolah dia pun tukar baju sekolahnya dalam tandas....

Bila saya ambil dia.... saya nampak dia dah tak berpakaian sekolah lagi... terkejut juga. Tak tau pulak dia bawa baju spare.... Saya pula sekadar bertanya... 'tukar baju kat mana...' Tak pula bertanya ...' mana baju sekolah..'.

Tiba di rumah.... petang... tanya mana baju?... Alamak! dia tak ambil baju dia di tandas sekolah tadi.... Ha nak kata apa... saya pula kena siapkan jadual... & tak sempat nak pikir / bertindak ..... Cuma berharap ... sok baju tu ada lagi di situ....

Pagi tadi... abahnya jenguklah tandas tu... Hampa! baju dah tak de.... tandas dah bercuci... Sekolah tu memang banyak budak2 tertinggal baju... biasanya baju yang tidak di…

....BE POSITIVE

Salam..

Hari ni dah masuk 2 minggu si Mili ke neseri ofis abahnya.... Setakat ni dia balik ngan ceria & riang....

Nampak lah tindakan yang positif tentang si Mili ni...
Balik sekolah je... dia terus keluarkan baju kotor dia dan masukkan dalam besen baju kotor. Kemudian dia ambik baju lain dan masukkan dalam bag dia untuk hari esok pulak. Pandai pula dia matchkan dengan warna tudung yang sesuai.... Tapi biasanya saya akan kemaskan semula lah baju2 dia ...

Yang susehnya... cikgu suruh bawakan baju nya 4 pasang.... wah! susahlah macam tu... sebab itu bermakna saya kena ada set baju yang banyak untuk Mili.. wah2 Biasa di rumah dia pakai satu je... petang baru tukar... tapi sikalang......
Dalam hal ni Mili lah yang untung... dia ada banyak pasang baju baru.....

Sebenarnya... sekolah tu banyak aktiviti belajar sambil bermain... contohnyan kalau mengenal warna... cikgunya memang benarkan anak2 tu main warna betul... aktiviti masak kueh, ada juga aktiviti outdoor.. cikgu takut baju anak2 ko…

DIK

Dik, aku pinta kau akan s’lalu setia
Dik, aku mohon kau s’lalu menemani
Saat ku tengah terluka
Kala ku tengah gundah


Reff:
Ku akan menjagamu
Di bangun dan tidurmu
Di semua mimpi dan nyatamu
Ku akan menjagamu
Tuk hidup dan matiku
Tak ingin, tak ingin kau rapuh

Dik, jangan engkau pergi tinggalkan aku oh…
Dik, ingin aku cinta dan cinta s’lalu
Saat kau tengah terluka
Kala kau tengah gundah

Back to Reff:

Kau akan menjagaku
Di bangun dan tidurku
Di semua mimpi dan nyataku
Kau akan menjagaku
Tuk hidup dan matiku
Tak ingin, tak ingin kau rapuh

LULUS UJIAN MENGASUH....

Salam..

Hari ni kena jalankan tugas pentadbiran & kena bertugas sampai 4.30 petang.... tugas bil1/2010.... Wah... 4.30 petang... macam mana pula ngan Ammar. Amirul tak pe lah dia dah biasa.... tapi Ammar?. Sebelum ni dia duduk nesary.. walaupun tuto 2.30 petang... tapi kalau Ammar tidur biasa dia biarkan sahaja... so Ammar tak lah merayau lama sangat & taklah dia penat sangat...

Tapi bila masuk darjah 1 ni.. nampak sangat dia penat sangat... bila mamanya ambil sekolah kul 3 petang. Ammar sekolah sampai 2.30 petang... so dia hanya tungu 1/2 jam... tapi kalau 4.30 saya baru keluar SKI... tak tau lah penat macam mana dia....

So... terpaksa minta tolong pak angkat dia... sapa lagi... Wakjirlah... untuk jalankan tugas bil 1/2010 juga... he3ambik Ammar & Mirul.... sekali mengasuh & bagi makan.....

Kul 4.00 petang.... wakjir bawa anak2 ke sekolah... Ha Ammar... bajunya comot!. Ni macam mana pengasuhnya jalankan tugas ni... he3 jangan marah.. Wakjir. Buktilah tu.... Ammar diberi …

SENYUM SEINDAH SURIA

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...

TAK BOLEH DUDUK DIAM...

Salam...

Hari ni masuk hari ke 5 mili ke neseri...

Dia ni jenis tak boleh duduk diam.... Ha! cikgunya pun pelik.... dengan budak sorang ni... Ye lah anak2 orang lain (anak2 orang 'class' gitu) ... semua berdisiplin & dengan pengajaran guru....

Tapi Amili.... cikgu kena duduk sebelah baru dia buat kerja... kalau cikgu tak de... ha dia pun main lah & tak buat kerja.... agak2nya macam anak muridku yang mana tu... semua nak dipantau .. baru buat.

Cikgu2 kat situ... berhati2. Nak tegur budak ni / nak marah terkawal sikit... sebab anak2 yang lain tu mana kena marah di rumah... jadi silap2 mak pak diaorang komplen... 'saya pun tak pernah marah anak saya ...'.

So.. Mili pun agaknya cikgu tak berapa berani nak marah.....
Ha2 padahal di rumah... bukan je kena marah... rotan pun ada gak oleh pengasuh dia rumah... he3. pengasuh tu mamanya ni lah...

MAMA BELIKAN ADIK GINCU

Salam...

Hari ni masuk hari ke empat.... si Mili ke neseri...
Wah permintaannya..... 'ma belikan adik gincu...'. Amboi anakku.....

Mamanya ni pun tak berdisiplin memakai gincu... kadang bibir merah... kadang2 tak.
Mamanya ni kategori malas jaga muka... nasib baik muka jenis tak sensetif.... kalau muka jenis sensetif & mudah berjerawat... rasanya saya ni gagal dipilih jadi isteri kalau keadaan muka dijadikan ukuran sama ada seseorang tu pembersih / pandai jaga badan... Kadang tak percaya gak... tapi saya dah jumpa lelaki yang memilih dan berterus terang.... 2 bahagian yang dia tengok perempuan iaitu muka & kaki. Kalau tak bersih .. dia buat kesimpulan.... ha! tak pandai jaga badan le tu....'. Eh... eh... nasib baik saya dah kawin... so, cuma kena betulkan je le apa2 yang tak ok...

Rupanya di neseri tu memang ada satu ruangan untuk anak2 neseri tu bergaya.... dari aksesori (termasuk pakaian lah...) doktor, pilot, jurutera hingga lah ke aksesori artis.... Agaknya anakku Am…

NO... NO...NO

Salam..

Hari ni dah hari ke 3 si Mili ke neseri ofis abahnya.... Setakat ni dia balik ngan ceria & riang....

Neseri tu... kebanyakkan anak2 orang 'class'2 gitu... Komunikasi banyak in english.... Hari pertama ... perkataan pertama dia dapat.... 'no... no.. no (sambil jari telunjuk di goyang2'. Wah! anak2 memang perhati apa orang dewasa buat & ia mudah ngikut tu.....

HARI KE 3 SEKOLAH

Salam...

Hari ni masuk kelas 3J... sambung tamper... kat diaorang... maklumat yang dipesan dicari untuk jawap soalan saya Isnin lalu tidak dilaksanakan oleh mereka.... he.... geram betul dibuatnya...... kelas2 lain ok aje....

Oh! hari ni taklimat.... banyak betul senarai maklumat oleh Puan Ros. Edaran ada... & dibacakan lagi & diulas lagi.... Guru2 dah banak yang lentuk.... & lena pun ada... ramai betul yang mengantuk. Hari ke 3... tak biasa lagi.... cuti sekolah tu lah masa tidur kita kannnnnnnnnnnnn.

Pukul 3.00 baru abis... terus ambik anak2.... Si anak pula tak tunggu di Kantin.. merayau sana sini... bila mamanya datang diorang tak nampak.... dekat 1/2 jam gak lah menunggu... hangin jugaklah mamanya ni....

Hari ni... letih sungguh.... baring2... & tertidur jap......

Dah lah... tak de apa nak cerita..... ngatuk lah pulak malam ni..... nak tidur jap lah....

HARI KE 2 SEKOLAH

Salam

Hari ke 2 ... masih terasa bersemangat.... Azam masih terus diusahakan... Azam nak datang cepat & balik on time....

Hari ni masuk kelas 3C & kelas 3E.... Budak2 masih belum tunjuk taring le kot.... nampak baik je.... Cikgunya le yang dah tunjuk taring.... ganas!. Tak bawa buku latihan... 2X cubit. Tak bawa buku teks... 2X cubit. Tak buat kerja... 2X cubit... Memang cubitan serasi dengan ku. Tangan ni le senjata yang aku ada... Nak bawa rotan.... nampak benor aku ni ganas... (sebenornya tak boleh bawa rotan... tapi saya tak nak bawak pon... takut hilang kawalan....) Ok. Kelas berjalan lancar.... anak2 nampak macam paham je... ye lah... baru2 ngajo. Cikgunya ni ajor sikit je... boleh lah dapat... tapi sok lusa.... tak tau le....

Rehat... macam biasa makan ngan adik2.... Wakjir & Yan... Mirul tak mana tah.... Sedang asyik berborak..... 'peringatan mesyuarat.... oleh PKP....' Apa lagi bersegeralah bergerak. Dan... macam biasa.... 'asyik lupa je... bang tangan ba…

HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN...

Salam

Hari pertama sekolah..... Tak tercapai azam.. nak datang awal ke sekolah... 7.20++++ pagi gak sampai. Ye lah berhantar kan.... jadi kena tunggu semua anak siap baru boleh bertolak dari rumah... bila tunggu menunggu ni lambat lah jadinya... nasib baik sempat ke garisan penamat sebelum garisan menjadi merah...

Di sekolah.... macam biasa lah hari Isnin.... giliran buat relif. Tapi tak buat pun.... sekolah tak berjalan seperti dirancang.... Hujan turun, so perhimpunan tak dapat dijalankan... so, tak tahu... waktu2 yang perlu direlifkan... so, lepak dululah kat bilik guru...

Ha!... masuk bilik guru.... Wah! berserinya meja ku... Ada jambangan bunga yang digubah cantik sempurna.... Hadiah Wakjir, Noriati, Aryanti, Mirul & Redhadudin.... Mazlan kata... 'orang2 kanan Mazidah, Geng gi berlibur....' Ok lah tu... untung ada orang yang sudi menjadi sahabat baik ku... teman seiring jalan...

TERIMA KASIH ADIK2.... SEMOGA SERINYA JAMBANGAN TU... SENTIASA MENYERIKAN PAGI KU DAN TERUS BE…

BILA ANAK2 NAK BALIK ASRAMA...

Salam

Hari ni sambung buat 5S. Tak berapa sihat... selsema & bersin2... jadi kerja mengemas tempat yang berabuk, memakan masa ... buat perlahan2.... Alhamdulillah... 10 tong palstik yang dibeli semalam dah penuh diisi dengan buku2 yang belum nak dibaca semula... dan disusun dibawah tangga... he3 macam siap2 nak mengemas rumah je....

Selesai mengemas rak buku & stor bawah tangga... kemas pulak bilik pakaian.... pastikan ia teratur. Maklumlah.... nak buka sekolah ni.... tak nak kelam kabut cari pakaian pulak nanti....

Hari ni anak2 balik semula ke asrama. Sunyi balik le rumah ni... Sebenarnya ada ke... tak de ke anak2 asrama tu .. rumah ni macam tu jugak... diaorang ngadap komputer sambil earphone melekat di telingga.... tak berdetik.... Hanya Adik & abang Ammar je... yg sentiasa memecah kesunyian...

Anak2 patut balik asrama pagi... sebab ibu bapanya wajib dengor taklimat... tapi abahnya ngelat sikit..... ditambah pula anak2 yg keberatan nak balik awal.... masing2 dok releks je.…

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH

Imej
Salam...

Pukul 7.00 pagi abah siapkan Ammar... nampak mood dia ok. Bersedia nak ke sekolah... lebih seronok kerana bag dia... gambor Ben 10. Dapat pula pencel case... Ben 10... . Mamanya pula bagi sticker namanya... gambor Ben 10... bertambah2... lah seronok dia....

Semangat... Semua baru

Tapi.........
Cakap dia masih pelat..... Tidur masih pakai pampers lagi...
Pergi sekolah... masih berbekalkan susu botol lagi....



Dan... diorentasi tu...
Ammar menangis.... teringatkan abahnya.......





Ammar.... jiwanya memang lembut sangat.....

TAHUN BARU ... NAKKAN SUASANA BARU

Salam..

Semalam... mula dah rasa tekanan....
Sebab.... banyak kerja yang belum siap... tu lah asyik berjalan tak habis2... sampai cuti habis...
Indeks, Rancangan Pelajaran Tahunan, Modul Geografi, Buku Rekod mengajar, jadual Waktu belum berbinding...
Urusan persekolahan anak2 jugak belum selesai... buku belum berbalut, lencana belum berjahit.... dan sebagainya...
Sambil tu... buat gak 5S..... Maklumlah tahun baru.... teringinkan suasana baru dalam rumah sendiri.. biar semangat sikit ...... Lagipun.. Ammar dah darjah 1... Amirul pulak darjah 6.. bermaksud nak ambik UPSR tahun ni..... Kena sediakan ruang untuk diaorang belajar dengan selesa & sempurna...Lagi pun... tahun baru... nak suasana baru ... biar semangat sikit...


Semalam pagi... dah melawat Tesco. Azam nak buat 5S kat umah punya pasallah.. Beli sampai 10 tong plastik. Nak simpan semua buku yang kat rak tu dalam tong.... Maklumlah anak2 skolah swata.. buku teks kena beli... jadi mana yang tak guna lagi... simpan dulu. Kalau simpa…

AZAM 2010...

Salam..

Hu hu hu... sok Ammar orentasi darjah 1. Kena berpakaian uniform sekolah lengkap. Alamak... mula semula le... tugasan mak ni... untuk menyediakan pakai sekolah anak2... dah start la kena bangun pagi...

Sebelum tidur pulak... dah kena pikir... apa nak masak esoknya sebagai sarapan pagi anak2..

Ha! maknya ni pulak... dah kena susun semula masa tidurnya...
Tak boleh tidur lewat..
dan tak boleh bangun lewat...

Antara Azam 2010... tak nak lewat ke sekolah......
Lain2 azam.... akan disebutka 1 persatu... kemudian nanti...
Macam banyak je azam.....

Tak pe kan... Azam tu satu niat. Ada niat yang baik... lebih baik daripada hidup tanpa tujuan...

MELAKA 2009-2010

Imej
Salam


Semalam.... pukul 5.00 bertolak dari Petronas Setia Alam bersama Wakjir & Famili menyambung percutian kami... Kali ini ke Melaka pula... Negeri kelahiran suami yang belum puas lagi untuk dilawati. Walau negerinya kecil... Tapi macam perkara menarik boleh disaksikan & diabadikan sebagai kenangan....


Tiba di rumah kakak Ipar (Kakak suami), jam 7.30 malam. Kami menginap di situ. Macam biasalah... percutian bajet... so carilah tempat tidur free....
Makan! yang ni tak free... Yang ni kami memang suka melantak... di Tomyam Klasik. Memang klasik tempatnya... suasana yang tenang dan menenangkan.....

Selesai makan... kami meronda... bandar Melaka... melihat persiapan manusia2 nak sambut tahun baru 2010....

Sempat lah melepak di tepian sungai & menyaksikan tarian air pancut yang mengikut alunan muzik.... Nyaman, segar & indah pemadangannya... Sayang Atie dah ngantuk.. dek tak cukup rehat seharian dengan SPBT & persiapan pendaftaran pelajar tingkatan 1, Sabtu ni.... Kalau ta…