Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2010

CUTI SAKAN - 6 HARI 5 MALAM

Salam...

Selesai percutian kami....
Memang letih .. tapi cuma satu niat kami.... Kami nak gembirakan anak2, nak bagi dia pengalaman & yag penting kami nak luangkan masa bersama.....
Amin pun... dah lama nak berjalan2 ni sebab dia nak belajar ambik gambar dengan abahnye....

Terpaksa pergi minggu pertama cuti sekolah... sebab permintaan anak2... Lagi pulak Amirul ada tusyen cuti minggu ke 2... so... tentang kelas tambahan saya.... terpaksa minta tolong Norzalina & Cikgu Kodin Cover.. Thank.. kawan2....

Ramai juga yang bertanya.... Tak pergi dengan Cikgu wazir ke... Kan selalu dengan dia....

Kali ni memang saya bercadang untuk bercuti dengan anak2 je.... Nak dekati diaorang... Tambahan pulak, Ustazah Noriati kan nak Mantu... Masa tak sesuai nak megajak mereka..... Insyallah.. ada banyak peluang lagi kami nak buat aktiviti bersama dgn Cikgu Wazir dan adekda2 yang lain..

Tapi terharu.... ingatan suami pada kawan/ adekda2 di sekolah terutama kepada Cikgu wazir.... Mana2 distinasi je dia t…

ERTI CUTI SAKAN

Salam...

Selesai percutian kami....

Kos! memang banyak.... (2 kereta @ 10 orang)
Minyak 2 kereta = rm500
Tol 2 kereta = rm300
Makan @rm50 sehari = rm300
Feri = rm320
Underwater World = rm216
Wildlife Park = rm108
Hotel CH = rm220
Hotel K.Perlis = rm195
Apartment Langkawi = rm120
Van langkawi = rm160
Jajan, Baju dll = rm1000
JUMLAH = RM3500

Pelaburan..... untuk keluarga....
So, percutian SAKAN untuk tahun ni dah TAK DE... Kalau nak berjalan pun..... kena berkira2 dulu.. Tido khemah boleh lah......

CUTI SAKAN HARI KE 6 : PERJALANAN PULANG

Salam...

Feri pukul 10 pagi.. tapi 10.30 baru bergerak....

Tiba di Kuala Perlis..... ke tandas dulu..
Dan terus ke Padang Besar..... dapatlah t-shirt untuk anak2.....

Teruskan perjalanan.....
4.30.. tiba di Tol Jawi & Cikgu Zamre dah menunggu.... Singgah di rumahnye... di hidangkan nasi.... (tak tau nak kata.. makan tengahri ke amalam ni...) Boleh dikatakan makan tengahari le... Selesai nasi... dijamu pulak durian yang memang sedap...... Sebeleum balik.... kami dibekalkan pulak mee Lakna & mee Bandung....

Pada waktu ni kami dah tak larat sangat....
Kami teruskan perjalanan tanpa henti & singgah di Tol Setia Alam untuk solat.....

Tiba di rumah pukul 11 malam...

SELESAI!

CUTI SAKAN - HARI KE 5 : LANGKAWI

Salam...

Pukul 8.00 pagi kami dah keluar...
Mula2 beli tiket Feri..... dan teruskan perjalanan ke WildLife Park....
Seronok di sini... haiwai2 yang mesra pelancong..... Kami dapat bergambar dengan binatang2 yang jinak...

Selesai tu.. kami terus ke Pusat Kraf tangan .. Di sini kami melihat cara membuat batik & membuat kaca tiub selain ruang pameran pelbagai jenis kraf tangan...

Kemudian kami singgah pula di Air Terjun telaga tujuh... Alamak, tetih turun naik tangga... sempatlah anak2 mandi & bermain air..... Letih.. letih.. letih....

Singgah pula di Oriental Village... memang best!... Macam ada...
Di sinilah stesen Kareta Kabel... Tapi kami posing je.... Gayat nak naik.....

Singgah pula di Pantai Chenang... ingat nak sambung mandi laut... Tapi semua orang tidur..... Patah balik ke hotel le jawabnye....

Malam.. saya & suami je keluar... membeli t-shirt untuk kami sekeluarga... Maklumlah, kami dah kehabisan baju untuk dipakai.....

Menu makan malam.... Tomyam jugak!

CUTI SAKAN - HARI KE 4 : LANGKAWI

Salam...

Ha! hari ni baru lah kami bangun awal... Dah warning awal kat anak2.. lepas Subuh kena terus bersiap... Feri pukul 9.00 pagi.... Jangkaan kami bersiap 1 keluarga... 1 jam, jika ada 2 bilik air.... Klu 1 bilik air... lagi lama lah....

Kereta kami tinggal di Hotel Seaview dengan bayaran RM10 sehari...
Sarapan pagi disediakan oleh hotel... Pukul 8.30 pagi kami berjalan kaki je ke Jeti.... Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit.

Pukul 10.00 tiba di Jeti & kami dijemput oleh pemilik Van yang kami sewa. Dari Jeti kami dibawa terus ke Apartmen 3 bilik dengan sewa RM60 1 malam. Sebenarnye Apartment ni milik Bomba... untuk kakitangannye.... Kami dapatkannnye melalui adik Ipar kami yang merupakan pegawai Bomba.... ok le tu... Save bajet! Bilik ok gak le... Cuma bilik air je yang ada sikit kurang.. ada 3 bilik dengan 6 katil 2 tingkat. Bilik yang beraircond jadi longgokan kami sekeluarga....

Dah kenal tempat penginapan & pemandu pun dah bertukar (anak buah yang pandu Van)...…

CUTI SAKAN - HARI KE 3 : KUALA PERLIS

Salam....

Pukul 6.00 petang tiba di Kuala Perlis. Pusing2 mencari Hotel. Kami memilih untuk menginap di SeaView Hotel... yang tidak jauh dari Jeti Kuala Perlis. Sewa 2 bilik = RM195.00 . Bilik ok! Luas & bersih.

Tiba di bilik kami buat operasi menjemur/ menyidai pakaian yang kami tompang basuh di rumah adik Ipar ..... Ha! selesai. Sempat kering untuk diguna semula....

Selesai solat, kami ronda di jeti.... menikmati seafood.... Alamak salah pilih gerai ke?. Hidangan tak sesedap seperti yang digembar gemburkan... Kami rasa.. sedap & murah lagi di Jeram... he3

Malam... Kami lepak2, makan malam.. dan tidor...

CUTI SAKAN - HARI KE 3 : PULAU PINANG

Salam....

Macam biasa... bangun lewat & dapat bergerak lewat.....
Pukul 11 pagi baru bergerak ke Pulau Pinang...
Melalui Jambatan dan singgah rumah abang di Teluk Kumbar..... sempat di hidang menu berasaskan tembikai. Air tembikai & buah tembikai. Kakak Ipar tak de di rumah.....

Selesai...
Abang bawa kami ke Restoran tempat isteri dia bekerja... Ha! apa lagi dipaksa makan tengahari.... lauk! pilih apa je..... Selesai 1 bab makan...

Bertolak balik..
Kali ni kami menaiki feri pula untk ke Seberang....

Teruskan perjalanan ke Alor Star.. Ingat nak menginap di Alor Star... boleh le jumpa ke kawan.... Tapi tukar Plan.... dan teruskan perjalanan ke Kuala Perlis Pulak.....

CUTI2 SAKAN - HARI KE 2 : CAMERON HIGHLAND

Pukul 11 pagi kami check out. Biasalah anak ramai... lepas tu semua jenis susah bangun pagi... Leawatlah baru nak gerak ....

Kami mula dengan melawat Strawberry Park... Di sini macam2 ada... dari ladang sayur, ladang bunga, ladang kaktus..... Wah!... pengalaman memetik strawberyy sendiri... sekio RM40... belasah je lah... Nak carik pengalaman... dah alang2 sampai CH.

Masalah di sini ialah... Nak park kereta... Alamak! Tinggi menjunam.... So, bila nak turun balik.. kena naik lebih tinggi dulu baru turun semula..... Kami yang jadi penumpang.... kena turun jalan kaki...

Lepas tu.. kami meronda ke Cactus Point Pulak... Kat sini ada bermacam2 jenis kaktus... yang sekecil2nye hingga sebesar2nye.. Kami tengok je... tak membeli pun...

Selesai tu.. kami ke Kea Farm pulak.... Kat sini.. kami santai & minum air je sambil menikmati udara dingin yang nyaman.... Sempat jugak membeli sayur2an untuk ole2 adik Ipar di Seberang Perai nanti..... Kat sini bertemu adik Marhalim sekeluarga yang singgah se…

CUTI SAKAN - HARI 2 : SEBERANG PERAI

Salam....

Bertolak dari Cameron Highland agak lewat.... Sejam kemudian kami singgah sholat Jamak di Surau di Taman Perumahan sebelum masuk ke Highway....
Kemudia kami singgah pulak di R&R Sungai Perak... Sholat dan makan malam.... Macam biasa... Nasi saya masak sendiri... Lauk saya beli le... Save Bajet......

Selesai....
Kami teruskan perjalanan ke utara.... Pukul 10 malam, kami tiba di rumah adik Ipar di Batam, Seberang Perai.. tompang tidor... di sini kami di jamu menu mee & jagung.... Ha! selesai & tidur le... Apa lagi....

SEMUANYA STRAWBERRY

Salam....

Di Cameron Highland ni.. paling lemah sekali dengan godaan Princess ku....'ma nak payung strawberry.... nak payung strawberry...' dengan lembut, tapi tak berhenti2..... Layan lah....
Dah puas main payung.... 'ma nak bantal strawberry.. nak bantal strawberry.....' berulang2. Dah puas main bantal....' ma nak baju strawberry.. nak baju strawberry'....

Dapat jugak ku belikan baju Maksi bercorak stawberry.. lengkap dengan tudung & topi... Wah.. seronok sangat dia..... Kemudia dapat pulak bag strawberry.... tambah senyum lebar dia.....

Tapi itu lah kalau ada anak kecil.... seronok juga kalau dia seronok bila dia dapat sesuatu.... Masa kecik je lah kita layan... dah besar.... lain cerita...

CUTI2 SAKAN - HARI 1 :CAMERON HIGLAND

Salam....

Janji dengan anak buah Azrin.... akak bertolah seawal 9 pagi..... Tapi kul 10 pagi baru dapat bertolak... 2 kereta & 9 penumpang...

Mana taknye... nak pergi bercuti satu keluarga... tapi mama nilah yang pikirkan semua..... terutama hal makan minum kat sana... Sebolehnye nak cuba save bajet. So.. antara perkara penting yang dibawa ialah... PERIUK NASI,HOTPLAT, PINGGAN MAKAN & MANGKUK MENGHIDANG. Saya bercadang... lauk saja saya beli... Nasi saya masak sendiri. Hot plate pulak saya guna untuk memanaskan lauk....

Sebelum pergi... masak makanan untuk perjalanan.... Nuget, sambal kering, sambal tumis, nasi putih, meehon goreng, air sarsi... dan lain.

Pukul 10 bertolak, tiba di Cameron Highland kul 1.30 tengahari. Tak book hotel dulu. Memang nak main redah je.... Alhamdulillah dapat juga hotel di Brinchang. HOTEL BRINCANG.... 1 bilik besar & 1 bilik standard yang bercantum. Semu RM220. Ok le... Hotel ni dekat dengan kedai makan, bank kedai runcit & pasar malam. Bilik b…

KENAPA SAYA....

Salam...

Semasa siap2 nak balik tadi.... anak2 6A3 serbu saya.... Bila nampak diorang datang beramai ke arah bilik ketua bidang.... ingat diaorang nak jumpa rakan ketua bidang lain yang mengajar tingkatan 6... Saya bukan guru tingkatan 6. Rupanye diaorang terus menuju ke arah saya.....

Pertanyaan mereka...'cikgu.. betul ke cikgu Wazir nak pindah....'.
Kenapa tanya saya... '
cikgu rapat dengan dia....'.
'Kenapa kamu kata cikgu Wazir nak pindah'
'Dia ambik semula apa yang dia dah beri kat kelas kami... langsir, lapik meja'
'Semua???..... Lapik meja kamu pun???? Langsir pun???
'Ha ah..'
'Ala... cikgu Wazir saja nak buat gimik kat korang kot .'
'Gimik apa pulak cikgu....'
'Entah.... ' (saya pun tak pasti kenapa saya cakap macam tu)
'Cikgu betul ke cikgu Wazir pindah'
'Eh... Saya ni mungkin penting dalam hidup dia. Saya rapat dengan dia... tapi bab pindah ni... cikgu tak tau'
'Cikgu pernah minta dia jangan pindah..…

TIKA & SAAT INI...

Salam...

Saya biasa begini... tidor awal & bangun awal.... Bangun pukul 2 pagi.. memanglah sunyi... rakan2 FB pun.. tingggal beberapa kerat je.....

Ha! bila dah sunyi... macam2 ingatan muncul.. dan hati berlagu... biasa lagu2 sepi... lagu2 sedih yang cepat masuk kat hati.... lebih2 lagi lagu2 lama.. menyusuk perasaan..... lagu2 baru, saya tak tau sangat.. tak follow... dah bukan zaman saya dah....

Bila lagu2 tu macam kena kat kita.. macam sama seperti yang kita lalui.. lagilah ia cepat menyentuh hati....

Tika begini aku sendiri...
Kau menyepikan diri..
Tika begini mencari-cari...
Sebuah cinta hilang...

Ku ulangi pertemuan......
Walau hanya mendakap sisa cinta
Bersama rindu yang terdampar
Saat ini aku sendiri menangisi......
Pemergianmu kekasih
Dan cuba memujuk rindu
Yang pedih tercalar
Di sudut ingatanku
Airmataku kau renang bahagia....

Dengar lagu ni ... buat aku teringat pada mereka2 yang aku sayang...... Adik2, sahabat2, saudara ku..

kadang2 aku rasa KEHILANGAN jugak...
Kadang2…

KES SEMALAM TAK SELESAI

Salam....

Handphone berdering2..... ku sambut 'akak semalam akak ada bagi saya bankdraf tak.... bankdraf tu tak de.... risau saya kak... saya kena ganti nanti....' ' oh ada dengan saya, saya lupa nak bagi semalam' 'Akak, bankdraf tu penting, utk wang proses, kalau tak, pinjaman tak akan proses.... akak kena hantar hari ni juga, kena cepat, sebab kalau lambat, saya takut orang atas tak nak proses dan dia akan pos balik borang akak... nanti jadi masalah pulak....' Aduyai, ingat dah settle semalam.... satu hal pulak... Ingat nak minta tolong cikgu Bidin dropkan kat perbendaharaan negara tu....

Alamak.. ada taklimat pulak.... bila lah nak abis ni.. harap2 sebelum kul 3 petang.... Semasa jam kul 2.30 ptg, saya dah gelisah dah.... bisik2 ngan cikgu kiri kanan... suruh cover... saya terpaksa cabut... Sebelum cabut, kena selesai kerja dulu... menyiapkan balasan surat maklum balas pemantauan pegawai JPNS ....... Bila selsai, rupanya mesyuarat pun selesai.... so, kira c…

PERJALANAN HARI NI TAK MEMBEBANKAN KEPALA....

Salam...
Hari ni sekolah... tapi macam tak kenal dunia sekolah sekolah. Masuk kelas 4 masa & sambung mesyuarat .... Yang bertuahnya hari ni mesyuarat habis belum kul 2 ptg... memang bersyukur sangat..... Banyak plan nak buat...

Alamak, bateri hp bulak habis.. macam mana nak berkomunikasi & minta pertolongan ni. Ha!, apa lagi, curi2 keluar mesyuarat dan start engin kereta & charge bateri hp. Balas beberapa call dan yang penting call anak buah... minta ehsan hantar ke Putrajaya.... nak hantar borang loan rumah. Hari ni puasa.. tak larat nak mandu jauh.... ok set.

Kul 2.30 Azrin sampai & hantar dulu ke CIMB untuk buat bank draf & terus ke PutraJaya.... Alhamdulillah.. sempat dan tak susah cari. Orang dah biasa memandu... Akak yang menerima borang ni cakap.... 'tak de masalah... seminggu lagi, check lah...'. Sejuk hati.. layanan yang mesra oleh seorang kakitangan kerajaan.....

Selesai....
Tiba di Meru kul 4.30 petang.... Pikir menu lah pulak.
Semalam cakap kat suami…