SEMANGAT KEMBALI......

Ha... rasa lamanya tak buka blog ni.... walau sebenarnya baru sehari je selepas last post semalam... entah la.... kadang2 rasa tak bersemangat juga nak menulis..... sehingga lah malam ni .. semangat tu kembali.....

Hari ni tak sekolah lagi.... entahlah .... rasa tak sihat sangat. Semalam bukan main naik semangat. Seronok bekerja.... bila kawan2 tolong ringankan kerja kita. Projek Geografi 'buat & ingat'. Ala sebenarnya... program budak2 kena lengkapkan peta2 je... untuk atasi masalah pelajar tak kenal lokasi di negara sendiri..... Terima kasih Wakjir, Norbiah & Suliwati walau sekadar tolong lipat kertas.... sebenarnya kalian telah menaikkan semangat kakak ni...... Hingga petang tu juga, curi2 waktu bertugas.... gi angkut lembaran yang baki ke bilik reso untuk buat sort. 7 rim kertas sekali angkut..... pun kuat sebab semangat punya pasal... hampir sejam berdiri melakukan sort & lepas tu angkut sendiri juga ke bilik guru....

Selesai tugas, 5.00 petang bertolak balik. Di rumah selesai urusan dengan anak2, terus ngadap komputer nak siapkan projek ke 2... 'Nujum Pak Belalang'... kau satu aku satu.... & jawap. Tetapi pinggang rasa sakit sangat... sungguh tak selesa. Rupa2nya.. saya lupa ukur baju di badan sendiri..... kesan angkat 7 rim kertas ke bilik reso.... menyebabkan pinggang bagai nak patah... ha... langsung tak boleh buat apa2.... Terpaksalah luruskan badan.

Malam.... bila nak baring .... alamak, baru teringat.... saya kena siapkan rencah untuk mee jawa.... daun sop, taugeh, bawang goreng, cili merah, limau ..... Tapi semua tu.... langsung tak de kat rumah.... Terus capai tudung & memandu sendiri ke Tesco.... ala Tesco kan hanya sepelaung dari rumah saya... Sampai... waktu Tesco nak tutup .... daun sop & limau tak de lah pulak. Tapi sempat beli udang.... teringat adek2 yang suka makan cekodok undang.... nak le tolong buatkan.... Dan barang2 yang tak de ... teringatlah nak call kawan2 sapa2 yang ada dalam peti ais masing2.. tolonglah bawa ke sekolah...

Tiba di rumah.... dah tak terlarat sakit pinggang & mengantuk ni... ajak suami tidur.... dapatlah bersama berbual2 panjang.... dah lama tak dapat kesempatan ni... sebab laki bini ni sebuk tak tentu masa..... Bila time nak lelap... alamak selsema lah pulak. Hidung tersumbat. Tak leh baring....tidurlah sambil duduk hingga ke pagi... sian.... pinggang yang macam nak patah... tambah lah kroniknya....

Lemah, lesu, longai, tak daya .... rasa sungguh tak sihat... minta izin dengan suami nak mc. Minta pertolongan dia tolong beli daun sop, limau nipis & taugeh serta sarapan anak isterinya... kemudian hantar bahan2 potluck & buku rekod ke sekolah. Wakjir lah yang jadi posmennya.... terima kasih le.....

Ingatkan... duduk rumah bolehlah sambil2 siapkan kerja mana yang patut.... rupanya.... memanglah tak terlarat hingga lah time nak tidor ni lah baru rasa bertenaga nak buat kerja....

Mazidah.... Mazidah..... JANGAN PAKSA DIRI KALAU TAK SESUAI DENGAN KEMAMPUAN

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH