ALAMAKKK.....

Alamakkkk! penatnya... ni baru je dapat duduk ngadap blog ni. Penat tapi happy.

Pagi tadi try.... games yang saya buat.. 'Nujum Pak Belalang' kat kelas 3RK. Biasalah.. mereka biasa jadi bahan uji saya... test kat diaorang untuk dapat cara yang terbaik. Diaorang kalau suruh main seronok je... ( Belajar dengan bermain ye...). Alamak.... penatnya nak sentiasa agihkan kad. Sebab diaorang cepat aje habiskan kad tu... so kena tambah kad baru. So cakap dengan diaorang... 'cikgu penatlah.... kamu ambil banyak2 sekali lah....' Asalnya nak agih ikut topik. Tapi... sudahnya campur semua sekali & agih banyak2. Dapatlah cikgunya ni duduk bertenang.... he2. Apa pun terima kasih anak2 3RK... anda anak2 yang selalu ceria & sporting.

Lepas taklimat tadi ingat nak terus balik. Alamakkkk! teringat.. kena siapkan borang SKT. Janji ngan Biah hari ni (last minute jugakkkkk). So kena tunaikan janji juga... kalau tak, nanti orang tak percaya. Hari ni memang banyak free.... tapi meja saya kan kaunter segala2nya.... hari ni lepas sorang... sorang lagi.... sorang lagi.... meluahkan perasaan. Ada yang kesah rumah tangga, kesah pembantu rumah.... kesah beli laptop ... (jangan marah Roszana... sekadar berhibur je), ada kesah budak2 tingkatan 6 nak pakai Nametag...etc..etc...etc.. He3. Saya tak bantu apa2 pun.... tapi layan je.... best juga dengar kesah2 diaorang tu. Boleh jadi teladan.... He3

Hah! Selesai! Hantar kat Biah. Alamakkkkk.... 'Aku bangga dengan diriku...... kerana berjaya hantar borang tu sebelum 5.00 petang!' Lebih2 lagi... hantar je .... terus diterima. Tak de lah nama ditampal... suruh lengkapkan semula borang.....Jangan tak tau.... Biah check dulu.... kalau tak lengkap dia suruh lengkapkan dulu..... Semasa isi borang..... Alamakkkk si Biah sound.... 'akak adik2 akak yang dua orang tu tak hantar lagi'.... uh uh..... besornya tanggung jawab akak ni.... diaorang tak hantar ... akak juga yang kena dengor leteran si Biah tu.... So bila si Amirul masuk, akaknya ni pun leterlah.... melebihi si Biah tu. 'Mirul... hantar borang hijau (SKT) sebelum pukul 5.00 petang. Kalau tak! jangan harap nak dapat APC tahun ni....' Berani cakaplah... memang dia belum layak pun.... kerja tak sampai 1/2 tahun..... orang lama lagi ramai... he3 jangan marah lah Mirul. Pada Mazlan, Roszana, Aryanti, Wakjir & lain2.... dah ambil ke baju yang ditempah?. Jumaat ni kan APC..... Tahniah! U All semua memang layak!

Tiba di rumah setelah ambil anak di Hira terus masak nasi goreng untuk diaorang. Alamakk teringat......kena cari bahan nak masak untuk potluck esok. Alamakkk. bercintanya.... kenangkan cili kering nak kena gunting & giling. Udang nak kena kopek. Biasa saya kopek bersih. Nasib baik Roszana ada bagi idea...'ala kak, buang kepala je... senang & nampak banyak...' Dengor nasihat tu.... rasa gagah le juga... Sedang shopping2 tu di Tesco ditegur oleh cikgu Asliza.... rupanya dia juga shopping kerana potluck juga.... Sempatlah dia cerita ragam cikgu2 bila diajak join potluck tu... ada yang nak sumbang duit je.... ada yang kata kenapa tak kompul duit tempah di kantin je (alamak hari2 sudah makan benda yang sama le.... tukar2 lah cikgu), ada yang kata Khamis dia 7 masa.... (rasa rugi le kot!) & etc.. etc... etc. Alamak cikgu2.... macam2 lah...Tak pe lah.... tuan2 penyumbang makanan rasanya semuanya ikhlas.... kan yang ikhlas dapat pahala, tak lah dapat penat je......

Masa shopping tu... taugeh antara barang yang diambil.... Dah bungkus & timbang taugeh..... Alamak.... tiba2 nampak yang lebih segar.... apa lagi bungkusan taugeh tu letak je kat tempat taugeh tadi & ambil yang lain..... Ha buat jahat lagi... bila di rumah baru sedar... alamakkkkkk... cili kering & kangkung tertinggal kat tempat menimbang..... padan muka aku!. Bila suami balik..... dia pun pelik... kenapa isterinya ni lentuk semacam. Rupanya..... suruh keluar semula & belikan cili kering & kangkung.... he3 trick biasa saya.....

Malam ni menu makan malam ialah Yong Tau Fu... Alamakkkkkk.... Entah lah sekarang ni selera makan macam2 je.... Tadi makan tengahari.... ketiga2 teman makan... Amirul, Aryanti & Suliawati... makan laksa... hai sedapnya... teringin..... selalu teringin.... tapi sian kat Wakjir yang langsung tak boleh bau laksa.... ku tahan kan keinginan le..... ala kat tempat lain pun ada jual..... Bila Wakjir tak de.... saya lapar nasi pulak. So ingat balik nak singgah beli kat kedai di sebelah taman ni... tapi tak sempat. Bila pergi Tesco... nampak pula bahan nak buat Yong Tau Fu.... ubahlah selera.... nampak roti... nak makan roti.... nampak itu nak makan.... nampak ini nak makan juga. Alamakkkkkk..... baru je seronok orang kata slim..... baru je seronok sebab rasa selera makan dah kurang.... tapi sekarang.... nak makan macam2 pulak.... harap2 ia tak berterusan so.... ada lah harapan saya kumpul koleksi baju2 baru sebab kena tukar saiz 'M'.... sekarang banyak saiz 'L'..... Macam2lah si Mazidah... So menu malam ni Yong Taufu & Satey. Satey tu si Karim yang bagi malam tadi.... tapi masa tu kami dah makan malam..... Kan etika nak kuruskan badan.... malam2 tak le makan banyak.... so petang ni masukkan microvawe le.... Alamak Karim... Tak sangka... Cikgu antara insan terpilih untuk berada dalam ingatan mu'.... Terima Kasih Karim...

Apa pun... walau penat, walau kelam kabut, walau agak tak sempurna..... Saya tetap bersyukur & saya tetap happy, ceria kerana saya nak orang2 di sekeliling saya.... orang2 yang saya sayang, orang2 yang menyayangi saya, teman2, sahabat2.... mendapat tempiasnya.... Happy sama!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH