RAYA DI RUMAH SENDIRI

Salam Aidil Fitri

Awal pagi mula mengemas rumah. Memang macam ni lah kami... lepas beraya sama ada raya di Sungai Serdang atau Melaka baru ada mood untuk mengemas rumah. Mula dengan mengelap meja2, menyapu sawang2 di sudut2, mengelap debu2 di perabut, kabinet & rak2, menyapu sampah ........ semua tu dibuat secara lebih kurang je.... tak sempat dan diteruskan dengan mengisi kuih mueh di balang..... ada sikit2 je kueh 'tunjuk2 je'........

Apa menu tengah hari pulak..... ayo2... rasa dah boring ngan ketupat & rendang... rasa macam dah tak boleh masuk lagi.... so... nak tukar seleralah pulak.... nak try masak nasi berianilah.... So nak dapatkan bahan.... terutama beras basmathi... hanya nampak TESCO je... Pukul 11 kami keluar berdua.... anak2 semua ada di rumah... so ambik peluang lah kami untuk berdua2an. Sebelum tu.... sarapan pagi roti canai di restoren balakang rumah..... 'roti canai pertama selepas raya'.... anak2 di rumah... kami belikan sebuku besar roti & telur je.... pandai2 lah mereka... untuk mencipta menu sarapan pagi mereka..... ok je.... sebab bila balik... habis sebuku roti tu mereka belasah....

Kami pula bila dah keluar berdua... mulalah panjang langkah.... ronda Bandar Klang dulu.... seronok sebab tak jem langsung.... singgah beraya di Mydin.... kami kena lah bagi duit raya kat Mydin tu... lepas tu bagi duit raya kat Bank Islam pulak...... Selesai tu... kami beraya pula kat Tesco.... cari bahan2 untuk set2 menu yang dicadang sepanjang cuti seminggu raya ni.... maklumlah anak2 semua ada di rumah.... nak sediakan menu istimewalah kat dioarang tu..... Set Nasi Berianai, Nasi lemak, Mee Udang, Spagetti bersos cendawan, laksa..... antara menu2 kegemaran anak2.... kalau kebetulan tetamu datang..... dapatlah rasa menu tu.... kalau tak, dapat makan cekodok je lah.... silap2 keropok je.... nak harap kueh raya..... tak taulah... sampai seminggu ke tak... anak2 rajin belasah......

Selesai shopping... baru teringat nak balik rumah. Tiba di rumah... anak2 dah buat sound effect..... lapar. So... sepantas kilat mama ni masak..... Siap!. nasi beriani, ayam kurma, acar timun & sambal udang... anak2.... cium bau nasi dah kata sedapppppppp. Suami siap kata.... 'abang nak kursus masak dengan mamalah..... mama masak sedappppp....'. Tapi isteri yang baik ni kata..... 'tak payah bang.... nanti mama lagi lah manja..... merengek je...... bila malas nak masak....' (Risau jugelah saya... kalau semua keje kat rumah ni... suami yang buat.... apa lagi yang tinggal untuk peluang saya menyumbang tenaga kepada keluarga ni.... he3...)

Selesai masak.... sambung kemas rumah sikit lagi.... maklumlah kami mengguna semula semua kelengkapan rumah yang ada.... so adelah yang kena dikemaskan sikit... dibaiki sikitt..... tak pe kan... kalau korang semua datang ke rumah .... tapi kena duduk sofa yang sudah uzur & berlubang2 tu.... kira ok lah..... Masih empuk!

Pukul 5.15 petang.... raya kat umah Cikgu Roszana..... alamak anak2 ku... buat macam rumah sendiri... semua kueh dihadapi dengan berselera sekali....mana tak nye... meja kat rumah diorang.... tak nampak kueh yang berhidang...... Thank Roszana....

Kami teruskan perjalanan ke Rumah Kekanda Azizah pulak...... Macam biasa mereka suami isteri memang ramah melayan tetamu.... thank Kak Zah....

Teruskan lagi perjalanan... kali ni ke kampung nenek di Sungai Serdang..... cari 'degan'.... eh kelapa muda lah.... teringin pula nak buat jelly kelapa muda.... tak macam mana gaya nak buatnya..... belasah je lah nanti.......

Lepas magrib... tanpa menunggu makan malam di rumah nenek ..... ( tak makan sebab teringat nasi beriani yang enak di rumah.....). Kami teruskan niat murni untuk beraya..... Mula2 ke rumah Makcik 'B'. makcik ni ni dulu jiran sebelah rumah kami di Sungai Serdang yang kemudian berpindah ke Tok Muda. Walaupun tak menjadi jiran lagi..... tapi keakraban terus terpelihara & berkekalan.... dan rumahnya antara rumah yang saya tak 'miss' untuk singgah..... Suka dengan wajah penyayang dan penyabarnya....... Ah!... nasib tak berapa baik. Makcik B ni.... ke rumah Besannya..... So, kami bergerak pula ke rumah sahabat lama..... Cikgu Suyud & Kak Norisyah.... Rindu ..... lama tak dengar cerita2 diaorang kini..... Ah Tak de juga.... mereka balik Nogori.... Teringat Cikgu Hanafi..... tapi... rasa2 diapun balik nogori jugak ni.... Nak gi rumah ustaz Mastuki..... rasa2 dia mesti masih berada di Masjid lagi menunggu Isyak.....

So..... balik je le. Menikmati makan malam dan diteruskan membaca akhbar & menonton TV bersama keluarga.... rasanya macam dah lama tak menikmati masa lapang begini bersama keluarga.....

Menjelang pukul 11.00 malam.... baru teringat... blog dah lama tak update... so... selesaikan isyak dulu dan terus membuat catatan peribadi ni......

Selamat Beraya....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH