PROJEK BESAR

Salam....

Semalam.... penuh dengan pelbagai aktiviti. Pagi.... macam biasa hujung minggu sarapan pagi berdua di restoren roti canai. Kemudian mencari lauk untuk menu makan tengahari..... Ada projek besar.... so kena masak yang cepat . Kena lah masak menu simple aje. Mee Sop untuk anak2. Mak & paknya..... Makan di rumah pengetua... Puan Jamaliah Basri sempena akikah cucu kesayangannya.......

Dari situ... kami terus ke Bangsar... suami mencari memory card cameranya..... kerana saya dah hilangkan lebih 500 keping gambar Kenangan Budi KRK 2009 hari tu, saya belanja dia membeli baru memory card kameranya tu. Tengok tu... ada rahmat disebalik kehilangan gambar2 tu.....(untuk suamilah)...

Sepanjang perjalanan pergi & balik... saya macam biasa lah... lenakan diri. Selesa sungguh tidur di samping suami.... beraircond pulak tu.... (dalam kereta lah...). Tiba di rumah... lepas khidmat diri...... sambung lena ... kali ni sorang2 tapi masih selesa di dalam bilik.... ha... beraircond jugak...

Suami?.... Ia melaksanakan projek besar kami seperti saya kata tadi.... He3.. Sebenarnya, suami plan nak robohkan kabinat dapur saya yang rosak teruk dimakan anai2. Memang dah tak boleh berdiri gagah lagi kabinet tu....... Kabenat bernilai RM5000 hanya dapat bertahan lebih kurang 5 tahun je....Sebagai ganti... kami belilah kabinet murah2... di Kedai Kwai Ying... (ala yang depan rumah Cikgu Roszana tu....). Asalnya nak bina kabinet konkrit.... tapi Wakjir pun pandai nasihatkan.... 'Akak buat apa akak nak buat kabinet baru.... kan akak nak beli rumah baru.....'. He3... kenapa Wakjir beriya2 sangat nasihatkan tu.... Yelah dia nak sangat saya ni jadi jirannya.... 'kononnya... tak yah lah dia masak.... nak makan free je lah tu....' . Ala baru anggan2 je..... Rasa macam tak mampu je nak beli rumah baru...... Tengoklah kalau ada rezeki..... tapi di mana.... belum pasti lagi.....

Selesai membersihkan dapur tu.... baru le isterinya ni menjenguk... & bagi lah idea2 macam mana nak susun atur dapur tu... Hilang kabinet besar.... hilang jugalah ruang2 besar nak simpan barang yang banyak tu.. (ala... container plastic je.. bekas ais cream, bekas tau fu fa, bekas ikan pekasam, bekas jelly kelapa... dan macam2 ada....). So... banyaknya suami buang je.... Kira 5 S lah ni.....

I lagi masalah... singki dapur tu sebelum ni dipegang oleh kabinet tu.. bila kabinet dah dirobohkan ... ha kami tak tau nak buat macam mana.... So.... merondalah hari ni... dari pasaraya Meru ke... Carefour ... ke Tesco.... cari batang paip & singki baru yang sesuai. Tak jumpa. Kedai hardware manalah buka hari Ahad ni..... So..kena tunggu lah esok. Kepala paip kenalah di tutup... kalau tak .... anak2 berdua tu garenti... akan membanjirkan ruang dapur tu..... Masalah lah pulak. Macam mana nak basuh pinggan mangkuk?. Ha.. macam mana tu. Ada 2 pilihan .... 1. Makan di kedai. 2. Guna pinggan mangkuk pakai buang. (no. 2 ni.. yang kami pilih). Tapi makanan masih dimasak di kedai le......

9.30 malam hantar abang Amin ke asrama.... pelajar Tahfiz hanya diberi cuti sekolah seminggu je.... lama2 kat umah langsung tak menghafal... takut tak menambah tapi yang ada pulak kurang... ok le tu. Singgah pula di rumah Mak di Sungai Serdang... mengambil abang Amir yang tak nak balik semalam... kat umah nenek ramai lagi sepupunya yang tinggal.... mana taknye.. rumah nenek ada steamyx & PS. Dah jadi rumah bujang rumah mak tu.....

Pukul 10.45 malam.... sambung rutin hujung minggu... gosok baju yang sungguhlah banyak.... mana taknye... semua anak ada di rumah..... Pukul 1.00 malam ni.. baru le... dapat ngadap blog ni. Ok bye... Jumpa lagi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH