ANAK2 SEDAR TAK PENGORBANAN MAK PAK MEREKA.. YE.......

Salam...

Pukul 8.00 pagi bangun dari tidur... suami bisik. 'Jom shopping, kul 10.00'. Apalagi ... terus saya mlompat dari katil. Bukan seronok giller nak pergi.... tapi ingat jadual waktu yang kena disiapkan. Dah 2 malam tidur kul 4.oo pagi..... rasanya malam ni pun tak tidur gak gamaknya..... Esok mesti siap untuk diprint. Minggu depan mesyuarat guru pertama mesti diedarkan supaya cikgu2 yang terkejut dapat subjek yang dia tak pikir kena ajar... bolehlah bersedia..... Ha Cikgu! jangan terkejut!
So, sebelum keluar hari ni..... perkara2 yang perlu disiapkan tang jadual ni.... kenalah siap.

Pukul 10.30 baru siap key in dalam komputer.... Sementara laptop ni tolong susun jadual tu.... dapatlah saya keluar sekejap.... (shopping mana ada sekejap!)

Ke mana hari ni bang? ..............

Sebelum keluar..... macam biasa, sarapan roti canai di restoren belakang rumah.... Bungkus sikit untuk anak sarapan..... Lauk2 saya beli sekali untuk menu tengahari.... Saya dah jangka... kalau keluar shopping, takkannya sekejap.....

Mula2 pergi dekat dulu.....ke SRI Hira Batu Belah..... Beli baju sekolah & buku sekolah rendah anak2.... Habis RM500. Sekolah swasta... buku kena beli..... Tak de bantuan daaaaaaaaaaa. Tu baru anak sekolah rendah. Sekolah Menengahnya....?

Ha.... shopping jauh sikit. Mydin Subang Jaya.... beli peralatan tulis, bag sekolah & barang2 keperluan asrama termasuk cadar, baldi, sabun2, bedak, ubat gigi dan pelbagai2 lagi. 3 anak di asrama.... sama macam beli untuk 3 rumah. Sedar tak sedar jam hampir 4.00 petang. Ha! baru teringat nat ke kaunter..... Masa bang bangla tu punch harga barang... mata perhati je skrin komputer & otak berkira2... berapa agaknya kena bayor kat Mydin ni....' Ha! RM750. Ayo mak.... besarnya belanja nak sekolahkan anak. Yuran nak buka sekolah je mencecah RM6000. Yuran setiap bulan RM2000. Itulah pengorbanan..... Agaknya anak2 sedarkan... apa yang mak paknya ni... korbankan untuk mereka.....

Selesai suami sholat.... kami menjamu selera. Penat & lapar sungguh. Mee sop & mee rebus je santapan kami. Ok le.....

Selesai.... di Mydin.... tak nak balik lagi.... Singgah jap di Nagoya Carefour.. nak cari kain buat tudung. Susah juga nak cari tudung fesyen saya pakai sekarang. Jumpa pun, singkat. So plan nak upah buat tudung. Tapi kain jenis tu tak de pulak....

Tak puas hati ni.... Minta suami hantar pula kat Euro Moda Gulatis... Jumpa kain plain jersey tu... tapi macam... jarang je... Harga pula, amboi mahalnya..... Nak pakai, beli lah juga.... Beli je. Kat mana nak tempah.... tak tau pun!. Nanti tanya2 Puan Amiah le.....

Selesai..... balik le.... saya sempatlah lelap kejap di samping suami yang memandu. Kena rehat... malam ni nak sambung buat jadual. Aduh mak...... bila lah dapat rehat ni..... nasib baik ada FB.... walau tak berbual... tapi tahu ramai yang on line... rasa macam ditemani. Malam semalam... chat dengan wakjir. Malam tadi dengan Roszana... Malam ni... entah lah. Rasa macam tak de je... Maklumlah malam ni ramai yang tidur sekolah.... 'Perkhemahan Unit HEM'. Selamat meratah kambing ye.....

Malam keluar lagi.... ambil laptop acer yang dihantar untuk dibaiki. Lepas 2 bulan... baru siap. Alasan2 yag diberi...... tengah tunggu spare part.... RM500 terbang lagi....

Balik dari CP tu.... singgah Tesco. Tadi beli bag sekolah Ammar... lupa beli bang Amili.... Apa lagi... macam2 sound effect le.... merengek nak bag juga. So... carilah juga.....

Ha... nak sambung buat jadual pulak ni.....

Ok bye... jumpa lagi....

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH