MAMA BELI GINCU ADIK TAK? ABAH BELI GINCU ADIK TAK?

Salam...

Oh ho... anakku Amili yang berusia 5 tahun dah pandai nak bermake-up. Hari2... minta dibelikan gincu. Mamanye pergi keluar je.. dia pesan beli gincu. Abah dia keluar je.. dia pesan beli gincu. Bila kami balik... dia mesti bertanya... 'beli gincu adik tak?'. Atau dia periksa bag kami untuk check sama ada kami belikan dia gincu ke tidak.....

Aduyai.. aduyai... mamanye pun tak berapa bergincu.... kakaknye pun tak bergincu.... tapi anak dara kecil ku pulak dah pandai nak bergincu....

Ni gara2 sekolah kat nesery abahnye lah... Ye lah kawan2 dia semua anak2 orang 'somebody'.... Memang banyak yang Amili dah terikut.....

Sekarang panggil mama & abahnye.. sudah tukar.... 'mami.... papa...'. Hai naik geli telinga dengor... Tapi yang bagusnye.... perkataan2 orang putih dah banyak keluar dari mulutnye..... banana, bubble, dan sebagainye......

Tapi si kecik Amili ni.... menyusahkan orang gak....

Amili kan anak boss tempat nesery dia tu.... Dengan kata lain.... Abahnye boss , tempat tokey nesery buat report.... So, tokey tu... kena lah jaga hati boss.... Masalahnye, Amili ni tak boleh duduk diam & selalu menangis... Jadi si cikgu nesery tu, susah lah nak mengajo dia..... Bila ditego sikit, suruh duduk diam & belajo.... si Amili nangis dan pergi ke cikgu2 nesery yang lain..... So, diaorang anggap si cikgu Amili tu tak pandai ngajo.... & bos nesery tu pun kata si cikgu Amili ni tak pandai ngajo...... Padahal... anakku yang tak boleh duduk diam & belajor.... Bila asyik kena marah dek boss, si cikgu Amili..... jadi tension sangat hingga rasa nak berenti.... Ni gara2 Amili le....

Sebenarnye, kes ni tak de lah berat sangat.... cuma sebab Amili anak boss / officcer yang jaga nesery tu... yang keadaan jadi tegang......

Tambahan pulak, si Amili ni tak nak bercakap ngan orang.... orang lain tanye.. dia diam je. Rasanye, setakat ni... orang luar yang Amili boleh bercerita 1. Cikgu dia 2. Ustazah Noriati.... 3. Cikgu wazir . Orang lain ...... susah lah sikit...

Tu lah.. anakku... Gara2 dia.... ada orang susah...
Harap2 Amili cepat matang & tidak terus menyusahkan orang ye....
Mama & Abah sentiasa doa yang terbaik untuk Amili...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

DOA UNTUK ANAK-ANAK

DOA UNTUK SAHABAT

AMMAR ORENTASI KE SEKOLAH